Kromoszóma rendellenességek

Kromoszóma rendellenességek

Egy ember örökletes információi a dezoxiribonukleinsav (DNS) kémiai nyelvén vannak írva. A DNS a sejtmag struktúráiban, a kromoszómákban raktározódik. Az egészséges emberi sejt magja 46 kromoszómát tartalmaz párokba rendezve (23 az apától és 23 az anyától). Az azonosítás megkönnyítése érdekében az egyes kromoszómapárokat 1-től 22-ig számozzuk. Az utolsó kromoszómapár a nemi kromoszómák. X-nek és Y-nak jelöljük. Ha az XX pár jelen van, akkor női nemről van szó, hím egyednél az XY párt találjuk.

Egy egészséges sejtben 46 kromoszóma van párokba rendezve. Előfordul azonban, hogy véletlenszerű osztódási hiba lép fel, és kromoszómapár helyett egy hármas van jelen a sejtben, akkor triszómiáról beszélünk, vagy hiányzik egy kromoszóma egy párból, amit monoszómiának nevezünk. A kromoszómák számának bármilyen változása komoly hatással lehet a magzat további fejlődésére. Hasonlóképpen egy véletlenszerű hiba a kromoszóma egy részének elvesztését (delécióját) vagy megsokszorozódását (duplikációját) eredményezheti, ami szubkromoszómális aberrációt okozhat.

Triszómia – véletlenszerű osztási hiba

A triszómiák nem az ősöktől örökölt családi genetikai rendellenességek. Ez szinte mindig egy új hiba, amely az embriófejlődés korai szakaszában jelentkezik. Triszómiák kialakulásának kockázata az anya életkorával nő. A leghíresebb triszómia a 21-es triszómia, amely az úgynevezett Down-szindrómát okozza. Lényegesen ritkább a 18-as triszómia (Edwards-szindróma) és a 13-as triszómia (Patau-szindróma). Gyakoriak az X és Y nemi kromoszómák számának zavarai. A kockázatukat a TRISOMY XY teszt vizsgálja.

Az anya tájékoztató korkockázata Down-szindrómás gyermek születése esetén

1 az 1000-ből

30 év
körüli nők esetében

1 az 100-ből

40 év
körüli nők esetében

1 az 10-ből

50 év
körüli nők esetében

Milyen kromoszóma
rendellenességeket vizsgálunk?

A kromoszóma rendellenességek számos, súlyos klinikai képpel és rossz prognózisú betegséget okozhatnak. Tesztjeink a leggyakoribbakat vizsgálják.

Down-szindróma – 21-es triszómia

A Down-szindróma oka a 21-es triszómia – egy extra 21-es kromoszóma által okozott betegség. A Down-szindrómás terhességeknek csak kétharmada végződik normális születéssel. A terhességek körülbelül 30%-a spontán vetéléssel végződik. A betegség komoly hatással van az általános növekedésre és fejlődésre, valamint a testalkatok kialakulására. Jellegzetes arckifejezéssel, valamint pszichológiai és mentális funkciók különböző mértékű zavarával jár. Gyakori szövődmény az immunrendszer, a keringési rendszer vagy az emésztőrendszer rendellenességei. A 21-es triszómiában szenvedő gyermekek, fogyatékosság mértékétől függően, speciális orvosi ellátást igényelnek. A Down-szindróma egyes eseteiben azonban a tünetek enyhébbek lehetnek, és hosszú életet tesznek lehetővé.

Edwards-szindróma – 18-as triszómia

Az Edwards-szindrómát a 18-as kromoszóma triszómiája okozza. Ennek a kromoszóma-rendellenességnek a következményei súlyosak – a gyermek alacsony születési súllyal születik, feje rendellenes, állkapcsa kicsi, szája kicsi, gyakran ajak- és szájpadhasadékkal rendelkezik. Légzési, étkezési problémái vannak, és szívproblémák is társulhatnak hozzá. A prognózis nagyon kedvezőtlen. Az Edwards-szindrómával összefüggő terhességek magas vetélési rátával járnak, és a legtöbb élve született gyerek nem él tovább 1 évnél.

Patau-szindróma – 13-as triszómia

Ha a 13-as kromoszóma triszómiája fordul elő, Patau-szindrómáról beszélünk. A 13-as triszómia súlyos genetikai rendellenesség, amely a test minden szervét érintheti, beleértve az agyat, a szívet és a veséket is. A gyermekek szájpadhasadékkal, deformált végtagokkal születhetnek. Az ilyen születési rendellenességben szenvedő egyéneknek nagyon kicsi az esélye a túlélésre. A Patau-szindrómás terhességeket a spontán vetélés vagy halvaszületés nagy kockázata jellemzi.

Tesztek áttekintése

Menü