Örökletes betegségek

Az örökletes betegségek vagy genetikailag meghatározott betegségek olyan betegségek, amelyeket a dezoxiribonukleinsav (DNS) egyes szakaszainak szerkezetében bekövetkező változások okoznak – génekben, vagy a DNS-molekula nagyobb régióiban. Az egész szervezet sejtjeinek funkciói, valamint az összes szerkezet és tulajdonság előfeltételei a DNS-ben vannak leírva. Előfordulhat, hogy egyes genetikai betegségeket az egyén nem öröklődés útján szerezhet meg, hanem véletlenszerű mutációk eredményeként úgynevezett de novo fordulhatnak elő.

Mi a cisztás fibrózis betegség?

A cisztás fibrózis a kaukázusi faj egyik leggyakoribb súlyos örökletes betegsége. A betegség elterjedtsége újszülötteknél 1:6 500-hoz, ami 1:40-ig terjedő hordozófrekvenciának felel meg. Ennek a betegségnek az eredetét és kialakulását a CFTR gén mutációi okozzák, míg a leggyakoribb F508del nevű mutáció a kaukázusi fajban az esetek túlnyomó többségének patogenezisében játszik szerepet. A betegség az ún. autoszomális recesszív betegségek közé tartozik, amikor az érintett egyed a mutációval rendelkező gén patogén formáját örökli minden szülőtől, miközben ezek tünetmentes hordozók, és a betegség valószínűsége az ilyen hordozó szülők utódaiban 1:4, azaz 25%. A cisztás fibrózis olyan betegség, amely több szervet érint. Újszülött korban a cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek körülbelül 1/5-énél van vékonybél elzáródása, amelyet rendkívül vastag nyálka (meconium) okoz.

Ennek a betegségnek egy másik tünete az újszülötteknél az újszülöttkori sárgaság elhúzódó időtartama. A betegek életük során visszatérő légúti gyulladásoktól szenvednek, nevezetesen a felső légutak és a tüdő gyulladásától. Ennek a betegségnek kísérő tünete a fulladásos köhögés, amely a CF-re jellemző baktériumokat tartalmazó gennyes nyák köptetésével jár. A légutakon kívüli megnyilvánulások közül az emésztőrendszeri rendellenességek és a májbetegségek dominálnak. A legtöbb cisztás fibrózisban szenvedő férfi (98%) terméketlen. A női meddőség ritkábban fordul elő, a nők 80%-a teherbe tud esni, sőt egészséges újszülöttet is szülhet, de a méhnyakon jelen lévő viszkózus nyálka miatt nehezebb a fogantatás, ami megnehezíti a spermiumok petesejtbe jutását.

A tesztről

TRISOMY test Complete +Cisztás fibrózis – egy kiegészítő vizsgálat, amely a TRISOMY Teljes teszt mellé rendelhető. Ez egy kiterjesztett vizsgálat a CFTR gén leggyakoribb F508del mutációjának kimutatására, amely a cisztás fibrózist okozza, amely az egyik leggyakoribb súlyos örökletes betegség.

90%-nál nagyobb vizsgálati pontosság

A kiegészítő vizsgálat +CISZTÁS FIBROSIS helyes eredményének valószínűsége 90%-nál nagyobb. A teszteredmény pozitív és negatív prediktív értékének meghatározásával kapcsolatban jelenleg egy kiterjedt potenciális vizsgálat zajlik, míg a több mint 1000 minta elemzéséből nyert időközi eredmények azt mutatják, hogy mindkettő értéke meghaladja a 90%-ot. A magzati betegségek „magas kockázatával” járó pozitív eredmény esetén a laboratórium azt javasolja, hogy konzultáljon klinikai genetikussal, aki a megerősítő elemzések optimális eljárását javasolja más személyek (a magzat biológiai apja) későbbi diagnosztikai vizsgálata és a megfelelő kockázat további személyre szabása összefüggésében is.

1:40

cisztás fibrózis átvitelének kockázata

25%

annak kockázata, hogy a gyermek mindkét szülőjétől örökli a gént

Mi az a Smith-Lemli-Opitz szindróma?

Egy súlyos, autoszomális recesszív öröklődésű betegség, amelyben az érintett egyed mutációkat örököl mindkét biológiai szülőtől, akik tünetmentes hordozói, és a betegség valószínűsége az ilyen szülők – hordozók – utódaiban 1:4, azaz 25%. A betegség elterjedtsége újszülötteknél 1:15 000, ami 1:60-ig terjedő hordozófrekvenciának felel meg. A teszt eredménye a magzati betegség „alacsony kockázatával” vagy „nagy kockázatával” járó terhességek kimutatása, valamint e mutáció tünetmentes hordozóinak azonosítása. Az SLOS klinikai megnyilvánulásai a súlyos rokkantságtól a halálig vagy a vetélésig változó súlyosságúak. A klinikai tünetek közé tartozik a szájpadhasadék, a syndactylia (leggyakrabban a mutató- és a középső ujjak összekapcsolódása), az arc dysmorphia (anatómiai arcváltozások), a mikrokefália (kis fej), a szív, a tüdő, a máj, a vesék, a mellékvesék, a hasnyálmirigy és az agy fejlődési rendellenességei.

Gyakori a prenatális és posztnatális növekedési retardáció (növekedés lassulása), a szellemi retardáció is. Az ebben a betegségben szenvedő férfiak genitális rendellenességeket tapasztalhatnak – húgycső hiányos képződését. Az érintetteknél viselkedési eltérések széles skálája is megjelenik (autizmus, agresszivitás, hiperaktivitás, gyakori hangulatingadozás, dühkitörés, önkárosító, mentális retardáció vagy megkésett beszédfejlődés). Egyéb megnyilvánulásai a szteroid hormonok, epesavak elégtelen termelése, aminek következtében a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódása alacsony.

A tesztről

TRISOMY test Complete +Smith-Lemli-Opitz szindróma – egy kiegészítő vizsgálat, amely a TRISOMY Teljes teszt (TTC) mellé rendelhető. A kiegészítő vizsgálat részeként a terhes nő keringő DNS-ét, beleértve a szabad magzati DNS-t is elemzik, és ennek eredményeként meghatározzák a DHCR7 gén kiválasztott mutációinak jelenlétét, amelyek a szlovák populációban a Smith-Lemli-Opitz szindrómát okozó leggyakoribb mutációk közé tartoznak.

90%-nál nagyobb vizsgálati pontosság

A kiegészítő vizsgálat +Smith-Lemli-Opitz szindróma helyes eredményének valószínűsége 90%-nál magasabb. A teszteredmény pozitív és negatív prediktív értékének meghatározásával kapcsolatban jelenleg egy kiterjedt potenciális vizsgálat zajlik, míg a több mint 1000 minta elemzéséből nyert időközi eredmények azt mutatják, hogy mindkettő értéke meghaladja a 90%-ot. A magzati betegségek „magas kockázatával” járó pozitív eredmény esetén a laboratórium azt javasolja, hogy konzultáljon klinikai genetikussal, aki a megerősítő elemzések optimális eljárását javasolja más személyek (a magzat biológiai apja) későbbi diagnosztikai vizsgálata és a megfelelő kockázat további személyre szabása összefüggésében is.

1:40

cisztás fibrózis átvitelének kockázata

25%

annak kockázata, hogy a gyermek mindkét szülőjétől örökli a gént

Tesztek áttekintése

Menü